Bij leasen betaal je een paar jaar achter elkaar een vast bedrag per week of per maand. Bij leasen kennen we twee vormen, te weten: financiële leasing en operationele leasing.
Financiële leasing
Financiële leasing heeft veel weg van huurkoop. Financiële leasing is bijvoorbeeld mogelijk voor parket of keukens. Afspraken over onderhoud, garantie en andere zaken worden opgenomen in de leaseovereenkomst. Aan het eind van de leaseperiode kan meestal gebruik worden gemaakt van een koopoptie tegen een symbolisch bedrag. Pas als dit bedrag betaald is, ben je eigenaar.
Mocht het zo zijn dat je de aflossing niet meer kunt betalen en je hebt nog geen 75 procent van je schuld afbetaald, dan kan de leasemaatschappij het product opeisen. Bij deze vorm van leasen betaal je uiteraard ook rente. Deze rente is aftrekbaar voor de belasting als het aangeschafte product gebruikt wordt om je eerste eigen huis te verbeteren.
Operationele leasing
De tweede vorm van leasen is operationele leasing. Deze vorm van leasen heeft veel weg van huren. Bij operationele leasing ben je na afloop van het contract geen eigenaar van het product. Het product kan eventueel wel gekocht worden. Voordat je besluit een leaseovereenkomst af te sluiten, is het raadzaam om ook even te kijken naar een doorlopend krediet of persoonlijke lening. Vergelijk van deze drie leenvormen de rente die je moet betalen en alle overige voorwaarden. Maak hierna pas een keuze.
Als je een keuze gaat maak tussen financiële leasing of operationele leasing, kun je van te voren bekijken of je van plan bent om het product uiteindelijk aan te schaffen. Als je van plan bent om het product aan te schaffen, is financiële leasing wellicht de beste optie. In andere gevallen is operationele leasing mogelijk een betere optie.