Een achtergestelde lening is een krediet waarbij de kredietverstrekker een groot risico loopt. De achtergestelde lening wordt alleen maar aan bedrijven geboden door banken en bepaalde investeringsmaatschappijen.
De achtergestelde lening wordt alleen aangeboden door banken of investeerders wanneer zij veel vertrouwen hebben in een bedrijf. Want mocht het bedrijf dat geld heeft geleend failliet gaan, dan krijgt de schuldenaar zijn geld pas wanneer alle andere schuldeisers hun geld hebben gekregen. Dit betekent dus simpel gezegd dat jij als kredietverstrekker achteraan in de rangorde komt te staan. Als alle partijen het geld hebben ontvangen, dan komen de aanwezige aandeelhouders pas aan de beurt.
Bij deze vorm van lenen is de rente ook altijd erg hoog. Zoals al eerder is beschreven, zijn de risico’s voor een kredietverstrekker erg hoog. Het komt ook wel eens voor dat men er voor kiest om de rente te laten afhangen van de winst die het bedrijf heeft behaald. Hier komt het er eigenlijk op neer dat de kredietverstrekker een aandeel heeft in het bedrijf, om het zo maar even te noemen.
Deze vorm van lenen wordt vaak toegepast als er een bedrijf wordt overgenomen. Als de partij die een bedrijf gaat overnemen niet over genoeg eigen vermogen beschikt, dan is er de mogelijkheid dat de huidige eigenaar nadat zijn bedrijf is overgenomen geld laat zitten in het bedrijf in ruil voor aandelen of een bepaald soort zeggenschap. Een bank kan dit beoordelen als eigen vermogen. Hierdoor zal een bank eerder een lening verstrekken. Als een bedrijf moeilijk te verkopen is dan zal de huidige eigenaar bereid moeten zijn om mee te werken aan deze constructie. Het is niet echt een ideale situatie voor de huidige eigenaar, maar anders wordt het toch een stuk moeilijker om een geschikte koper te vinden.